Introduktion

Agility

Stenungsunds BK

 

 

 

Agility

Kurser
Tävlingar
Träning
Sektorn
Introduktion

En kort information för dig som är intresserad av agility och kanske vill börja träna agility med din hund.

 

Agility är en fartfylld och rolig sport för hunden och föraren.

 

Vem som helst kan träna agility, stor, liten, gammal eller ung. Samma sak med hundarna, både små och stora hundar kan träna, de tävlar på olika hinderhöjder bara!

 

Hundarna hoppar igenom däck, över både höga och långa hopphinder, springer igenom tunnlar, slalom, samt går över gungbrädor och balanshinder som kan vara både höga och smala.

 

Agility måste tränas in med glädje och det passar de flesta hundar.

 

Det finns tre olika storleksklasser beroende på hundens mankhöjd, Small, Medium och Large, detta för att det ska vara så rättvist som möjligt för hundarna att tävla oavsett storlek.

 

Man bör inte börja träna agility förrän hunden har fyllt 12 månader, då först är hunden fysisk mogen att klara av agility. När hunden blir lite äldre kanske den inte är lika snabb längre, men så länge den är frisk och tycker att det är kul på banan kan man träna!

 

På en nybörjarkurs får hunden lära sig alla de olika hindren och vi tränar även på hândling (med kommandon styra hunden), att föra hunden rätt runt banan!

 

På fortsättningskurserna fortsätter man med fler kombinationer och mer hândling, och på tävlingskursen tränar man på hela banor och ännu mer hândling (hândling är väldigt viktigt).

 

För att gå en kurs bör hunden ha viss grundlydnad, komma på inkallning, kunna stanna kvar och kunna arbeta med husse eller matte trots att det är andra hundar på planen. Tid för lek blir det efter träningen!

 

Man får inte börja tävla innan hunden nått 18 månaders ålder.

 

Andra krav för att träna/tävla agility är att hunden är frisk, vaccinerad, ID-märkt och den bör absolut inte vara överviktig.

 

 

Zäta med full fart över långhoppet.

 

 

 

Bonzo i slalom.

 

 

 

 

Menja hoppar i mål men var är matte?